יום רביעי, 18 במאי 2011

"סלינו על כתפינו" - טנא לחג השבועות

חג השבועות קרב ובא ובתור מי שבחרה בן זוג קיבוצניק (גדות) אנחנו חוגגים כבר 14 שנים את חג השבועות עם המסורת הקיבוצית (בגדים לבנים, פרחים בשערות, תצוגה של: כלים חקלאיים, ייבולי ביכורים ואפילו כל הצאצאים החדשים של פינת החי ושל חברי הקיבוץ...).
וכשנוספו גם הילדים שלנו לחגיגה, שירי חג השבועות: "פרי גני הנה הבאתי, מלוא הטנא רב פאר", "סלינו על כתפינו, ראשינו עטורים. מקצות הארץ בנו הבאנו ביכורים", מקבלים מקום של כבוד ודורשים הכנות יצירתיות מקדימות (אפילו יותר מפורים...).
השנה החלטתי ליצור להם לגן טנא קטן, מלא ביכורים מתוקים מבצק סוכר.


מה צריך?
* מעט בצק סוכר בצבעים - קש, צהוב, כתום, אדום, סגול, ירוק
* טוש/צבע מאכל חום/גוף
* מעט אלכוהול 97% או משקה אלכוהולי חריף (לצביעה)
* כלי בצורת סלסלה קטנה (שישמש כתבנית לסלסלה-בהמשך הסבר מורחב)
* מעט קונפלור למניעת הידבקות בצק הסוכר
* מכחול דק (לא מאוד דק)
* קיסם בודד
* מאגד של כ-20 קיסמים תפוסים בעזרת גומיה
* כוס עגולה
* חותכן בצורת כוכב קטן או חוש יצירתי ויכולת חיתוך של צורת כוכב קטן (לעלה של התות)
* סכין חדה
* מעט מים להדבקה (רצוי מים רותחים עם מעט בצק סוכר לבן שהמסנו בפנים)

סלסלה -
את הסלסלה כדאי להכין יומיים קודם כדי שתתייבש, תתקשה היטב ותצא בקלות מהכלי שמשמש לה כתבנית.
יש לבחור בבית כלי שיכול להתאים בצורתו לסלסלה (אפילו קערית קטנה. אני מצאתי בבית קערית קטנה עם קצוות גליים)

  1. רדדו בצק סוכר בצבע קש וקרצו עיגול בעזרת כוס בקוטר הגדול מעט מהכלי שבחרתם לסלסלה.
  2. לאחר פיזור קונפלור בעזרת מכחול יבש בתוך הכלי - רפדו אותו בעיגול הבצק שקרצתם, הדקו לדפנות וחתכו את השאריות עם סכין חדה.
  3. חכו לייבוש מלא (לפחות יומיים) והוציאו בעדינות את קערית בצק הסוכר מהכלי (ניתן להכניס בעדינות סכין חדה באחת הדפנות).
  4. הכינו ידית לסלסלה - צרו כדור בינוני.
  5. צרו מהכדור נחש וגלגלו מעט את שני קצוותיו כלפיי חוץ כמו שבלולים.
  6. בעזרת כוס עגולה/חותכן עיגול, עצבו את הידית כך שהמרחק בין קצוותיה יהיה זהה לרוחב הכלי לסלסלה והניחו כך לייבוש מלא כמו הסלסלה.
את הידית הדבקתי לסלסה בעזרת כדורון בצק סוכר רטוב בשתי נקודות החיבור (3).
רצוי לחבר את הידית רק לאחר מילוי הסלסלה בפירות שתכינו.

את הסלסלה ממלאים בפירות האהובים עליי - בננה, תפוז, תות ואשכול ענבים
(על פי דרישת הקהל, אשמח לצלם הסברים לפירות נוספים...).


   בננה -
  1. צרו כדור בינוני מבצק סוכר בצבע צהוב.
  2. צרו נחש עבה עם קצוות דקים מעט מבמרכז. כופפו אותו בצורת בננה (וזה הזמן לשיר - "מכופף הבננות"...).
    מעכו והאריכו מעט את אחד הקצוות שיידמה לגבעול הבננה.
  3. בעזרת האצבע והאגודל, צבטו לאורך הבננה ב-3 צירי אורך כדי ליצור את הזוויות שבקליפה.
  4. צבעו את הגבעול והפסים שנוצרו מהצביטות בצבע מאכל חום/גוף.
    אני אוהבת לצבוע (וגם לאפר דמויות) ע"י טבילת המכחול במעט אלכוהול וליטוף של טוש מאכל בצבע הדרוש.
    ככה אני לא מבזבזת צבע מאכל ומשתמשת בדיוק בכמות הצבע הדרוש.
    רק אם אני זקוקה ליותר צבע - אני משתמשת באותה הטכניקה אבל עם בקבוק של צבע מאכל (טבילת המכחול במעט אלכוהול וליטוף של שפת בקבוק צבע המאכל).
    זיכרו - ככל שיש יותר אלכוהול על המיכחול - כך הצבע בהיר יותר.
* אפשר לדלג בבננה על שלב מספר 3 ובשלב 4 פשוט לצייר קווים לאורך הבננה.

תפוז -
  1. צרו כדור בינוני מבצק סוכר בצבע כתום.
  2. בעזרת מאגד של קיסמים הטביעו הרבה חורים קטנים סביב כל הכדור (זו גם הדרך ליצור כדורסל).
    עם קיסם בודד צרו חור גדול יותר למעלה.
  3. הכינו עלה וגבעול - מכדורון של בצק סוכר בצבע ירוק צרו צורת טיפה, שטחו אותה בעזרת החלק האחורי של המכחול וחרצו עם סכין בעדינות פס לאורך העלה.
    הכינו נחש קטן מבצק סוכר בצבע ירוק שישמש לגבעול (גם ציפורן, התבלין, יכול לשמש כגבעול).
  4. הדביקו עם מעט מים את העלה ליד החור בראש התפוז ובתוך החור נעצו את הגבעול שהכנתם.
תות -
  1. צרו כדור בינוני מבצק סוכר בצבע אדום.
  2. צרו מהעיגול צורת חרוט.
  3. הכינו עלה וגבעול - רדדו מעט בצק סוכר בצבע ירוק וקרצו/חתכו ממנו צורת כוכב. צרו נחש קטן ירוק שישמש לגבעול.
    הדביקו את הכוכב לראש התות (החלק הרחב של החרוט) בעזרת מעט מים והצמדתו בעזרת החלק האחורי של המכחול. את הגבעול הדביקו ונעצו בגומה שהמכחול יצר במרכז הכוכב.
  4. בעזרת קיסם בודד צרו את החורים מסביב לתות.
אשכול ענבים -
  1. צרו נחש דק מבצק סוכר בצבע סגול (אפשר גם בצבע ירוק - תלוי איזה ענבים אתם אוהבים...).
    חתכו מהנחש פרוסות קטנות וזהות (יחסית). גלגלו כל אחת מהן לכדורון. יש צורך בכ-40 כדורונים.
  2. צרו כדור בינוני.
  3. שטחו את הכדור לצורת חרוט (אשכול) שטוח, מירחו עליו מעט מים והדביקו בקודקודו נחש קטן וסגול שישמש כגבעול.
  4. הדביקו על האשכול את הכדורונים הקטנים בצפיפות.
    את הגבעול ניתן לצבוע כמו את הגבעול של הבננה ולהוסיף עלה קטן כמו בתות.
לאחר ייבוש כל הפירות, הכנסתם לסלסלה והוספת הידית, תקבלו "מלוא הטנא רב פאר" שילדיכם יוכלו להתגאות בו בגן/כיתה או אולי כמתנה לאורחים/מארחים בשבועות.

בבלוג הבא - מקווה להספיק לפני החג להכין ולצלם לכם עוגיות ביס מעוצבות בצורת פירות, עוד רעיון למארז חגיגי לשבועות!

תהנו וחג שבועות שמח!

שריתוקה
www.sarituka.co.il

יום שישי, 13 במאי 2011

איך הכל התחיל...

באפייה התחלתי עוד מילדותי מהרגע שהצלחתי להגיע (בעזרת שרפרף) למשטח העבודה של סבתא.
העוגות שלי המשיכו והשתפרו מהרגע שהיה לי מטבח משלי וצאצאים משלי להתנסות עליהם...
את עיצוב העוגות התחלתי מיום ההולדת ה-2 של מעיין שלי, אז הוא ביקש עוגת רכבת.
עם הרבה סבלנות, אהבה והנאה, יצרתי בשבילו את העוגה המעוצבת הראשונה שלי -

עוגת רכבת עם משאות מתוקים! (עוגת שוקולד בציפוי שוקולד וממתקים...)















עברה כמעט שנה ולקראת יום הולדתו ה-3, הגדיל וביקש (טוב, דרש...) עוגת "תומס הקטר".
בשלב זה הבנתי שבשבילו צריך להיות רציניים, יצירתיים ומקצועיים יותר ועשיתי הסבה מקצועית.
כמה ניסויים על בני משפחה וחברים, התמחות שוקולטיירית אצל "אסטלה - כיתת אומן",
ב"מכללת השף" ובמקביל עברתי עוד סדנאות מקצועיות אצל הטובים בתחום.
וכך יצאתי לדרך עם "שריתוקה-העוגות של שרית".

















מאז אני ממשיכה לאפות את העוגות האהובות והטובות שלי ומצפה אותן במגוון עיצובים,
כך שהעוגות שלי נשארו טעימות מאוד ונוסף להן גם יופי מתוק!

העוגות מעוצבות במיוחד בשבילכם לפי בקשתכם, ואף עוגה לא זהה לאחרת.
אתם יכולים גם להזמין ממני סוכריות, עוגיות ושוקולדים בעיצובים התואמים את נושא העוגה/חגיגה,
או לכל מטרה אחרת.
אם תירצו להמתיק מסיבת רווקות או יומולדת, או סתם מפגש חברות, תוכלו להזמין אותי לסדנה מתוקה!
מהסדנאות שלי כל אחד יוצא עם יצירה מתוקה ומעוצבת שהכין.

אשתדל כאן בבלוג לחלוק איתכם מהידע והניסיון שלי וכמובן שאשמח לענות על שאלות.

שריתוקה
054-5574170
info@sarituka.co.il
www.sarituka.co.il